استراتژی تولید محتوا چیست؟
برای پیشرفت در کسب وکار صرفآ تولید محتوا یا انتشار و توزیع آن کافی نیست. توزیع و انتشار محتوا نکتهای کلیدی و اساسی است که در مقالههای قبلی به آن اشاره کردیم. در این مقاله به نکتۀ مهمتری میپردازیم که رمز موفقیت و شاه کلید بازاریابی محتوایی برای برندها در کسب و کار است. استراتژی توزیع محتوا رمز پیروزی در بازاریابی محتوایی است. آمار مهمی در این زمینه وجود دارد، اینست که ۷۰% بازاریابان فاقد استراتژی محتوایی هستند. در واقع این افراد برنامه و استراتژی مکتوب و مدونی ندارند که در زمینه بازاریابی محتوایی چه کارهایی میتوانند انجام بدهند.
افراد خبره و متخصصین این حوزه معتقدند که ۲۰% زمان بازاریابان باید صرف تولید محتوا و ۸۰% باقیمانده زمان باید به توزیع و استراتژی محتوا بگذرد. در واقع این استراتژی توزیع محتواست که محتوای شما و بازاریابی شما برای برندتان را به مخاطب و مشتری آینده شما نشان میدهد. در این صورت اگر ارزشمندترین و فاخرترین محتواها را تولید کنید، اما به شکل درست و اصولی آن را به مخاطبانتان عرضه نکنید تلاش بیهودهای برای تولید محتوا انجام دادهاید. استراتژی تولید محتوا کمک میکند تا نرخ بازگشت سرمایه از طریق افزایش بازاریابی و شناسایی خدمات به بازار هدف، افزایش یابد. پس تا اینجا مشخص شد که هر کسب و کاری مخصوصا محتوا و بازاریابی محتوایی برای موفق شدن به استراتژی نیاز دارد. برای داشتن استراتژی محتوایی 9 گام اساسی را باید رعایت کرد.
۹ گام اساسی در استراتژی تولید محتوا
1.شناخت واقعی از مخاطب
محتوایی که بدون استراتژی محتوایی برای مخاطب نامشخصی تولید شده باشد، شبیه به جسمی سبک یا پروانهایی است که با کوچکترین نسیمی جهت حرکت خود را اجبارآ عوض میکند. و شبیه به آدمی است که در زندگی هدفی ندارد و فقط و فقط زندگی می کند. نکته ی قابل ذکر در این زمینه اینست که اگر شما مخاطبانتان را نشناسید و نتوانید با آنها به درستی ارتباط برقرار کنید، نمی توانید بازاریابی درست و اصولی داشته باشید.
پس اولین گام در این مرحله داشتن آگاهی کامل از مخاطب است. مخاطبی که قرار است در آینده به مشتری وفادار شما تبدیل شود. پس باید اطلاعات اولیه و کاملی در این زمینه داشته باشید. این اطلاعات شامل جنسیت، درامد، سن، مکان، تحصیلات و… پارامترهایی هستند که شما برای شناخت مخاطب خود به آن نیاز دارید.
دومین نکتهای که باید در مورد مخاطب خود در نظر بگیرید، این است که مخاطب و مشتری وفادار شما در آینده، از چه راهی دوست دارد که با شما در ارتباط باشد. و همچنین از چه طریقی میخواهد محتواهای شما در زمینه برندتان را دریافت کند، از طریق ایمیل یا شبکه های اجتماعی؟ و اینکه طرفدار و علاقهمند به کدام یک از شبکههای اجتماعی است؟ با داشتن این اطلاعات شما میتوانید الگوهای دقیقی از مخاطبانتان را داشته باشید و به پرسونای واقعی و نزدیکتر به آنها دست پیدا کنید.
2. آنالیز محتوا
در این گام شما باید به بررسی دقیق محتواهایی که از قبل منتشر کردهاید بپردازید و آنها را آنالیز کنید. نقاط قوت و ضعف خود را پیدا کنید که این مورد به شما کمک می کند تا در آینده محتوای با ارزشتر و مفیدتر از گذشته خلق کنید. آنالیز محتوا سه مرحله دارد:
-
مرحله اول:بررسی محتواهای تولید شده
در این قسمت باید محتواهایی را که از قبل منتشر کردهاید، بررسی کنید. ابزارهای متفاوتی از لحاظ سئو و بقیه موارد آنالیز محتوا وجود دارند که در مقالهای جداگانه به بررسی بهترین آنها خواهیم پرداخت.
-
مرحله دوم:آنالیز محتوا
در این مرحله بررسی محتوا از لحاط میزان اشتراکگذاری توسط دیگران و همچنین بک لینکها و…..باید انجام بگیرد. این مرحله به شما کمک میکند تا از لحاظ کیفیت، محتوای خود را به صورت دقیقتر بررسی کنید و به اطلاعات جامعتر و کاملتری از لحاظ سئو برسید.
-
مرحله سوم: نیاز برند شما بیشتر چه محتوایست؟
کمبودها و نیازهای محتوای خود را پیدا کنید. در استراتژی محتوایی ابزارهایی وجود دارند که کلمات کلیدی بهتر که به برندتان بیشتر کمک می کند را به شما پیشنهاد میدهند. این ابزارها محتواهایی که برای بهتر دیده شدن به آنها نیز دارید را به شما اطلاع میدهند و این مورد کمک بسیار بزرگی برای یک برند است.
3. کانال توزیع محتوا
مسلما کانال های توزیع محتوا خیلی مهمتر از خود محتوا هستند. چون دیده شدن محتوای کاربرپسند در اولویت بیشتری نسبت به محتوای تولیدی قرار دارد. زمانی که اطلاعات کافی و دقیق از مخاطب خود دارید و پرسونای او را به شکل کامل می شناسید، به راحتی متوجه میشوید که مخاطب شما کدام راه ارتباطی را بیشتر دوست دارد. در واقع یکی از برگهای برنده شما در این زمینه است که ترجیح و اولویت های مخاطبتان را بشناسید. در صورت شناخت، شما میدانید مخاطب برندتان از مشتری شبکه های اجتماعی است یا وبسایتها یا ایمیل؟ از بین شبکه های اجتماعی کدام مورد را ترجیح میدهد؟
برای جمعبندی باید به این صورت بیان کنیم که شما با شناخت مخاطب و علاقهمندیهایش میتوانید بدون اتلاف انرژی به صورت بهینه و درست از ابزارهایی که در اختیار دارید استفاده کنید.
4. فرمت محتوای خود را مشخص کنید.
در مرحله چهارم استراتژی محتوایی، برنامهریزی کنید که چه محتوایی را در چه کانالی منتشر کنید. شما با توجه به نیازهای مخاطب تا این مرحله، او را به طور کامل شناختید. برای مخاطب خود پرسونا تعریف کردید. راههایی که او برای ارتباط داشتن ترجیح میدهد را شناسایی کردید. در این مرحله باید محتوایی مناسب با آن کانال برایش منتشر کنید. مثل ارائۀ وبینار یا محتوای ویدئویی و….. البته به شکل معمول بسیاری از شرکتها و برندها ابتدا مطالب و محتوای خود را در وبلاگ و وبسایتشان منتشر میکنند و در مرحله دوم آن را به صورت گسترده منتشر میکنند. کتابهای الکترونیکی یا ایبوکها، پادکستها، ویدئوهای آموزشی، اینفوگرافیک و… مهمترین محتواهایی هستند که باید از میان آنها انتخاب کنید.
5. KPI را برای خودتان تعریف کنید.
KPI (شاخص سنجش عملکرد) یا سنجههای درست و مرتبط برای توزیع محتوا، به اهداف از پیش تعیین شده کسب و کار کمک میکند. در واقع به برند نشان میدهد که در راه رسیدن به اهداف خود تا چه میزان موفق بوده و توانسته محتواهایی فاخر را در کانالهای هدف توزیع کند. در استراتژی تولید محتوا باید KPI درست و مرتبط مشخص شود و در فاصلههای زمانی مشخص این شاخصها مورد بررسی قرار گیرد.
KPI های مهم شامل : ترافیک بازدید یونیک، درگیر کردن یا مشارکت کاربر، تاثیرگذاری، محتوای موفق و محتوای شکست خورده، احساسات و واکنشها
در ادامه دو نکته مهم و کلیدی وجود دارد که نیاز به توجه زیادی دارد.
- نکته اول: انتخاب هر کدام از این معیارها برای کانالها باید به شکلی باشد که با کانال مطابقت داشته باشد. این معیار برای آن کانال قابل اندازهگیری باشد، برای مثال در شبکههای اجتماعی نرخ خروج را نمیتوان اندازهگیری کرد.
- نکته دوم: اهدافی که انتخاب میکنید باید اسمارت باشد. در بازه زمانی مشخص قابل اندازهگیری باشد. مرتبط با اهداف کسب و کار باشد. ترغیبکننده و اجرایی باشد.
6. تقویم محتوای خود را با رویکرد توزیع بسازید.
در مبحث بازاریابی محتوایی و مخصوصا توزیع محتوا، برای موفقیت نیاز به برنامهریزی مشخص است.در همین راستا داشتن تقویم محتوایی برای ارائۀ محتوا یکی از اصلهای لازم و ضروری است. تقویم تولید محتوا را بوسیلۀ ابزار های مختلفی مانند اکسل، گوگل شیت یا حتی گوگل کلندر هم میتوان انجام داد. البته ترلو و واننوت هم این قابلیتها را دارند. با این ابزارها و داشتن تقویم درست برای تولید محتوا، نویسندگان و بازاریابان محتوایی به راحتی میتوانند برای چند ماه خود به شکلی دقیق و منظم برنامهریزی داشته باشند و به شکلی منسجم حرکت کنند.
7. ایجاد محتوای کسب و کار
بعد از طی 6 مرحله مهم و اساسی که شامل شناخت مخاطب و تعریف پرسونا، آنالیز محتوای منتشر شده، انتخاب فرمت مناسب محتوا، کانالهای مناسب برای توزیع محتوا و مخاطبان هدف، تقویم و برنامه ریزی برای تولید محتوا به سراغ مرحلهای میرویم که در بسیاری از کسب و کارها در ابتدای راه و اولین مرحله انجام میشود ” ایجاد محتوای کسب و کار”
تولید محتوا با توجه به منابع، اندازه تیم، صنعت و نوع بیزینس دارای تفاوتهایی خواهد بود. شاید این مورد یکی از مواردی است که باید به صورت جداگانه برای آن برنامهریزی کرد. البته با توجه به نوع محتوا، سه مدل اساسی داریم: ” تولید محتوای متنی” و ” تولید محتوای ویدئویی ” و ” تولید محتوای صوتی یا پادکست” . البته قابل ذکر است که این موارد و نکات این مرحله بسیار گسترده است.
8.شروع فرآیند توزیع محتوا
در این مرحله، محتوای شما تولید و آماده است و حالا نوبت رساندن محتوا و در واقع پیغام برند شما به مخاطبانتان است. در این حالت باید محتوای مناسب هر کانالی را در همان کانال منتشر کنید. قواعد و قوانین را به طور کامل فرا گرفته و مطالعه کرده باشید. و مهمتر این که کارتان خلاقیت داشته باشد. نداشتن نظم و انضباط در کار یا سستی و تنبلی باعث میشود که هزینهای گزاف را متحمل شوید. و حتی شاید روند نابودی و از بین بردن برند را در پیش بگیرید.
9. اندازه گیری و آنالیز نتایج
زمانی که شما تولید و توزیع محتوا را به شکل جدی شروع کنید. نیاز است که نتایج کسب شده را به دقت بررسی کنید. در واقع تلاش کنید با توجه به KPI و معیارهای هدف خودتان آنها را بررسی کنید. بعد از انتشار محتوا، ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس، داشبوردهای رسانه های اجتماعی و…. را باید مرتبا بررسی کنید. اطلاعات و آمار آنها را آنالیز کنید تا احیانا اگر در مواردی اشکال یا ایرادی وجود داشت، بتوانید هرچه سریعتر آنها را پیدا کرده و رفع کنید. و این پروسه باید به صورت چرخهای و مداوم تکرار شود. استراتژی محتوایی به شما کمک میکند تا سریعتر به اهداف خود برسید.
در ادامه با آموزش مذاکره همراه باشید تا بیشتر به بررسی تولید محتوا بپردازیم.